2016. május 10., kedd

Grissini - gluténmentes

g5.pngGrissini - gluténmentes


















Hozzávalók
300 g rizsliszt
70 g kukoricaliszt
20 g kukoricapehely
80 g burgonyakeményítő
35 g burgonyapehely
2 teáskanál xantángumi
2 teáskanál guargumi
1 evőkanál só
1 evőkanál gyümölcscukor
2 púpozott evőkanál zsír
500 g élesztő + 100 ml víz
kb. 450 ml langyos víz
1 tojás a tészta lekenéséhez

Az élesztőt 100 ml vízzel, és a rizsliszt mennyiségéből kivett annyi liszttel felfuttatjuk, amennyivel közepesen tejföl sűrűségű lesz.
Az összes többi hozzávalót, a víz kivételével egy tálba kimérjük. Ha az élesztő kicsit megkelt, körülbelül 15-20 perc alatt, a többi hozzávalóhoz adjuk, és hozzáadunk 300 ml vizet, majd robotgép dagasztókarjával dagasztani kezdjük. Figyeljük a tésztát, és annyi vizet adunk még hozzá, hogy ne túl lágy  tésztát kapjunk. Ehhez körülbelül 450 ml víz szükséges, vagy egy picivel több, vagy egy picivel kevesebb, a lisztek pillanatnyi minőségétől függ.
A robotgépből kivéve, és kézzel enyhén átgyúrva, ilyen állagúnak kell a tésztának lennie:

g1.png

A tésztát kelesztőtálba tesszük, másfél óráig kelesztjük, közben félóránként finoman átgyúrjuk.
Ha megkelt, rizsliszttel szórt deszkára borítjuk, enyhén átgyúrjuk, és sodrófával kinyújtjuk, pizzavágóval csíkokra vágjuk. A csíkokat egyenként rúddá sodorjuk, és sütőpapíros tepsire fektetjük. Könnyebb úgy sodorni, ha hosszában mindkét szélét a közepe felé az ujjunkkal feltoljuk, majd sodorjuk a tésztát.
g2.pngg3.pngg4.png

A sodort tésztadarbokat a tepsiben 30 percig újra kelni hagyjuk, majd enyhén felvert tojással lekenjük és 200 C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

A tészta tetejét, miután tojással lekentük, ízlés szerint szórhatjuk magokkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése