2016. május 22., vasárnap

Gluténmentes kovász

Képernyőfotó 2016-05-22 - 18.40.30.pngGluténmentes amarant/rizsliszt kovász és rizslisztes-kukoricalisztes kovász

























Sikérmentes gabonából nem egyszerű kovászt készíteni, de nem is lehetetlen feladat. Először rizsliszt/kukoricaliszt keverékével próbálkoztam, de csak három napig maradt élő a kovászom, a negyedik napra büdös lett és lapos.
Ezután rizsliszt és puffasztott amarant keverékét használtam, és ez gyönyörűen gyarapszik.
A kovász készítéséhez egyenletes hőmérséklet, huzatmentes hely kell. Én egyszerűen betettem a konyhaszekrényem egyik polcára, ami tökéletesen megfelelő helynek bizonyult.

A kovász készítése:
Induláskor, plusz négy napig, ezekre a hozzávalókra lesz szükségünk:
50 g rizsliszt
25 g puffasztott amarant vagy sima amarant
75 g víz

A hozzávalókat egy zárható üvegbe mérjük, elkeverjük, és körülbelül 24 órára huzatmentes helyre tesszük. Másnapra láthatjuk, hogy a keverékben buborékok képződtek, a massza megnőtt.
Én reggel kezdtem el készíteni a kovászt, és másnap reggel etettem meg először, és azóta minden reggel.

A kovász etetése:
Etetés előtt az üvegben lévő kovászunk felét (a tetejéről számítva) áttesszük egy másik tiszta üvegbe. Az üvegben maradó másik felét kidobjuk az első öt napon, később a maradékot használjuk majd sütéshez.
A tetejéről kivett kovászt az indításhoz használt mennyiségű hozzávalókkal "megetetjük". Alaposan elkeverjük, a befőttes üveget lazán zárva visszatesszük másnapig a szekrénybe.

Ezt a műveletsort ismételjük négy napig. A kovász felét levesszük, és hozzáadunk ugyanannyit, mint amennyivel indítottuk.

Az ötödik naptól már nem mérem grammra a hozzávalókat, hanem kanállal adagolok. Vízből lehet még egy plusz kanállal adni, ha úgy látjuk túl sűrű lenne.

Az ötödik naptól szükséges hozzávalók mennyisége:
3 evőkanál rizsliszt
3 evőkanál amarant
3-4 evőkanál víz

Az  képen másfél hetes a kovászom. A kovászból kivett mennyiséget, minden nap felhasználom kenyérhez, péksütikhez. A sütéshez kivett kovászt ugyanúgy megetetem, mint az anyakovászt. A pulton letakarva hagyom 3-5 órán át, és csak utána kezdek vele sütni. Így erősebb lesz a kovász a sütéshez. A kovásszal készült kenyérnek hosszabb a kelesztési ideje, minimum 3-4 óra kell ahhoz, hogy duplájára emelkedjen a tészta.

Rizslisztes-kukoricalisztes kovász készítése a meglévő kovászunkból

Ebből a kovászból, néhány nap alatt készíthetünk csak rizslisztes-kukoricalisztes kovászt is. A reggel kivett kovászmennyiséget másik üvegbe tesszük,  3 evőkanál rizsliszttel és 3 evőkanál kukoricaliszttel etetjük meg, annyi vizet adva hozzá, hogy galuskasűrűségű legyen. Néhány nap alatt, tisztán rizslisztes-kukoricalisztes kovászunk lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése