2016. május 7., szombat

Burgonyás kenyér - gluténmentes

Képernyőfotó 2016-05-07 - 17.36.42.pngBurgonyás kenyér - gluténmentes


IMG_4127.jpg







Hozzávalók:
250 g  rizsliszt
160 g  kukoricaliszt
50 g laktózmentes vaj
1 csapott evőkanál teáskanál só + egy kevés a burgonya főzővizébe
1 evőkanál cukor
0,5 tasak szárított élesztő, vagy 250 g friss élesztő + 10 ml víz
kb. 150-200 ml víz (a burgonya főzővizét használjuk)
1 közepes méretű burgonya főzve
2 evőkanál szobahőmérsékletű laktózmentes tejföl

Az élesztőt 10 ml vízzel és a kanál cukorral felfuttatjuk. Egy közepes méretű burgonyát meghámozunk, kockákra vágjuk, megfőzzük, a krumplit áttörjük és hagyjuk kihűlni. A vizet, amiben a krumpli  főtt, felfogjuk és körülbelül 150 ml-el leforrázzuk az olvasztott vajjal és sóval elkevert kukoricalisztet. A rizsliszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a kihűlt kukoricás masszát, az áttört burgonyát, a 2 kanál tejfölt, és robotgéppel kidolgozzuk a tésztát. Ha esetleg kevés lenne a folyadék apránként adhatunk hozzá még egy keveset a burgonya főzővizéből. A lisztek minősége nagyon változó, ezért először csak 100 ml vizet adunk hozzá, és ha szükséges, apránként még egy keveset. A tészta kicsit lágyabb állagú lesz, mint a búzalisztes kenyereké. Az elkészült tésztát kelesztőtálban egy órát kelesztjük, majd ismét átgyúrjuk kissé, és újabb 30 percig kelesztjük.
200 C-os sütőben, pizzakövön sütjük sütőpapírral bélelt agyagedényben, vagy ha  nincs pizzakövünk és agyagedényünk, akkor fedett jénai tálban, kacsasütőben. Az utolsó 15-20 percben vegyük le az edényről a fedőt. (addig süssük fedő nélkül, míg szép színt nem kap)
A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.
Frissen nagyon finom, másnap is ehető, de a kenyérszeleteket át kell melegíteni serpenyőben, vagy kenyérpirítóval.

IMG_4124.JPGIMG_4126.JPG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése