2016. december 19., hétfő

Bejgli, pozsonyi kifli - gluténmentes, laktózmentes

               
bejgli1.jpgBejgli, pozsonyi kifli - gluténmentes, laktózmentes






















Hozzávalók:
100 g rizsliszt
100 g kölesliszt
100 g tápiókakeményítő
100 g kukoricakeményítő
100 g kukoricaliszt
50 g gyümölcscukor vagy más édesítő
2 evőkanál burgonyapehely
1 csomag sütőpor
1 evőkanál őrölt lenmag
2 teáskanál xantánliszt
2 teáskanál guarliszt
1 csomag Haas élesztő
1 teáskanál só
225 g növényi margarin
1 tojás sárgája
160 g magtej vagy laktózmentes tej,

Minden hozzávalót pontosan kell kimérni!!

Hozzávalók a töltelékhez:
200 g darált mák és dió
120 g cukor (+ a diós töltelékhez is)
40 ml víz (+ a diós töltelékhez is)
1 kupak vaníliaaroma  (+ a diós töltelékhez is)


Előkészítés:
a) Ledaráljuk a mákot, a töltelékhez való cukrot forralóedénybe tesszük, rámérjük a 40 ml vizet.
b) Kimérjük a liszteket és a száraz alapanyagokat egy tálba. A tejet egy edénybe mérjük, nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk.

Először a tölteléket készítjük el: 120g cukrot 40 ml vízzel felforralunk, és leforrázzuk vele a 200 g darált mákot (vagy darált diót). Ízesíthetjük citromhéjjal, vaniliáscukorral, mazsolával vagy akár mézzel is. A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is. Miután kihűlt felhasználhatjuk.

Tészta elkészítése: Az élesztőt a hideg tejben csomómentesen elkeverjük, de nem készítünk kovászt. A kimért szárazanyagokat, a margarint, a porcukrot, a tojást és az élesztős tejet keverőtálba tesszük és begyúrjuk. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

Ha bejglit készítünk: A tésztát háromfelé osztjuk, szilikonos sütőpapíron téglalapalakúra nyújtjuk, és a tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán. A tészta két keskenyebb szélét behajtjuk, majd a szilikonos lap segítségével valamelyik hosszabbik szélénél kezdve feltekerjük. A bejgli akkor lesz szép márványos felületű, ha kétszer kenjük le.

beigli1.jpgbejgli2.jpg

Tészta lekenése: Először csak tojássárgájával kenjük és 30 percre hideg helyre (hűtőbe) tesszük pihenni. Ennyi idő alatt megszárad a tetejére kent tojássárgája. Ha megszáradt a felületén a tojássárgája, lekenjük tojásfehérjével is. Sütés után ettől lesz töredezett, márványos felületü. Azért kell első esetben hideg helyen pihentetni, hogy ne kezdjen el megkelni a tészta.

Tészta sütése: A már tojásfehérjével is lekent tésztát 50 C-os sütőbe tesszük 20 percig kelni. A megkelt tésztát sütés előtt megszurkáljuk villával és 160 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük, s csak utána szeleteljük.

Ha pozsonyi kiflit készítünk: A tésztát 16 egyenlő darabra osztjuk. A garabokból kis gombócokat formázunk. A kis tésztadarabokat ovális alakúra nyújtjuk, és az előzőleg szivar alakúra formázott tölteléket a tészta felső harmadára helyezzük. Így tekerjük fel hengerré, ügyelve arra, hogy alulra kerüljön a tészta széle. A feltekert tésztát kifli alakúra hajtjuk és szilikonos sütőpapírra helyezzük. Lekenése és pihentetése, sütése megegyezik a beiglinél leírtakkal.

pkifli.jpg
Pozsonyi kifli formázás

pkifli2.jpg
Először csak tojássárgájával kenjük

kesz.jpg

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Többen ettek már abból, amit sütöttem, és azt mondják, szoktak vele álmodni. De ezt szokták mondani a linzerekre is.
      Ez a lisztkeverék, amit kikevertem magamnak, sokkal jobb ízű, mint a boltiak. :)

      Törlés