2017. január 18., szerda

Szendvicskenyér rizslisztből és kukoricalisztből - gluténmentes (+ egy új recept)

kenyerketto.jpgSzendvicskenyér rizslisztből és kukoricalisztből - gluténmentes













Hozzávalók:
200 g rizsliszt
100 g kukoricaliszt
30 g burgonyakeményítő vagy kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 + 3 púpozott evőkanál útifűmaghéj
1 csomag Haas szárított élesztő
500 ml kézmeleg víz
1 evőkanál olaj vagy más zsiradék/vaj


Ez a recept azért működik ilyen jól mindenféle adalékanyag és állagjavító hozzáadása nélkül, mert az élesztőt útifűmaghéjjal futtatom fel. Az összes élesztős receptben használható ez a technika.

Elkészítés:
1. A vizet kimérjük. Egy evőkanál útifűmaghéjat az egy evőkanál cukrot egy tálba mérjük, felöntjük körülbelül 100 ml vízzel, majd hozzáadjuk az élesztőt, és csomómentesre keverjük. 50 C-os sütőbe tesszük 15 percig kelni. (vagy egyenletes hőmérsékletű, huzatmentes helyen)

2. Közben kimérjük a többi hozzávalót egy keverőtálba. Ha az élesztő megkelt (zselés, nyúlós állaga lesz) hozzáadjuk a tálba mért lisztekhez, felöntjük a maradék vízzel és hozzáadjuk az olajat, fakanállal vagy dagasztógéppel kidolgozzuk a tésztát.
Egy kisebb méretű, vékonyfalú sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd beletesszük a tésztát, tetejét elsimítjuk. 50 C-os sütőben (vagy egyenletes hőmérsékletű, huzatmentes helyen) 40 percig kelesztjük. A kelesztési idő végére a tészta duplájára emelkedik. Ekkor vékonyan lekenjük a tetejét olajjal, a sütőt 180 C-ra állítjuk és légkeveréssel 35 percig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből és a formából is, áttesszük egy lyukacsos aljú sütőlemezre (pl. pizzasütő lap) úgy, hogy most a kenyér alja kerüljön felfelé, ezt a részét is vékonyan lekenjük olajjal. Visszatesszük a sütőbe, a sütési hőmérsékletet csökkentjük 160 C-ra,  és 50-60 perc alatt, továbbra is légkeveréssel, készre sütjük a kenyeret. Sütés közben ellenőrizzük a tésztát, akkor van kész, ha a belé szúrt hurkapálcára már nem ragad a tészta. Ha túlságosan pirulni kezdene a teteje, picit vegyük lejjebb a sütési hőfokot.

Több hozzávalós változat

IMG_5057.JPG

Hozzávalók:

200 g rizsliszt
50 g kukoricaliszt
80 g kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 evőkanál bambuszrost
1 evőkanál lékötő
2 teáskanál aszkorbinsav
1 evőkanál burgonyapehely
1 púpozott evőkanál útifűmaghéj
1 csomag Haas szárított élesztő
400 ml kézmeleg víz
1 evőkanál olaj vagy más zsiradék/vaj

Elkészítési mód azonos a fentivel. Sütési ideje 180 C-os sütőben először formában 35 percig, majd lyukacsos sütőlemezre téve 20 perc. Tűpróbával ellenőrizzük. A kenyér több napig fogyasztható, nem szárad kőkeményre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése