2016. május 11., szerda

Briós - gluténmentes

b5.pngBriós - gluténmentes

















150 g rizsliszt + a kovászhoz, amennyit felvesz
35 g kukoricaliszt
40 g burgonyakeményítő
30 g burgonyapehely
50 g cukor
1 evőkanál xantángumi
1 teáskanál citromsav
1 evőkanál útifűmaghéj
2,5 g élesztő
kb. 180-220 ml laktózmentes tej
0,5 teáskanál só
120 g laktózmentes vaj
1 tojássárgája a lekenéshez
1 tojásfehérje a tésztába
+ cukor a szóráshoz

Előkészítés: kézmelegre langyosítjuk a tejet.
Első lépés:
Kovász: A  langyosított tej egyharmadát, az élesztőre és az útifűmaghéjra öntjük, kevés cukrot adunk hozzá, és csomómentesre keverjük, majd annyi rizslisztet adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen. Meleg helyen,  körülbelül 10-15 percig érleljük. Legideálisabb 40 C-os sütőben felfuttatni.
Második lépés:
Tészta gyúrása: A kimért liszteket, a maradék cukrot, citromsavat,sót és a puha vajat, tojásfehérjét, xantángumit, az érett kovászt, tálba tesszük és folyamatosan adagolva a langyos tejet, képlékenyre gyúrjuk. A tészta állaga akkor jó, ha sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad már.
Az összegyúrt tésztát, kelesztőtálban, vagy fedő nélkül, 40 C-os sütőben 30 percig kelesztjük. Átgyúrással szellőztetünk, majd újra 30 percig kelesztjük.
A kelesztési idő lejárta után, a tésztát átgyúrjuk. Az átgyúrt tésztát, henger alakúra sodorjuk, és 16 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokból kis gömböket formázunk, a gömböket konyharuhával  letakarjuk addig, amíg a briósokat formázni nem kezdjük.

b2.pngb3.pngb4.png
A 16 tésztadarabból egyenként rudakat sodrunk, majd briósokat formázunk belőlük. Ez lehet egyszerű tekert, vagy fonott minta is. A kész briósokat sütőlapra helyezzük, és tojással kenjük. 30 perc kelesztés után újra lekenjük tojással a tészták felületét, majd újabb 20 percig kelesztjük, a kelesztési idő lejártakor megszórjuk a tetejüket cukorral, és 180 C-os sütőben, körülbelül 25 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése