2017. január 11., szerda

Karamella tejmentesen

cukorka.jpg“Vajkaramella” növényi margarinból és magtejből

Ez a recept a hagyományos vajkaramell receptjének növényi margarinra és magtejre való átdolgozása.























Hozzávalók:

250 ml rizs/kókusz magtej (recept itt)
250 g gyümölcscukor
60 g méz
60 g növényi margarin
1 csomag vaníliáscukor
2 csipet só

Elkészítés:


Az összes hozzávalót magasfalú lábasba mérjük, és folyamatos kevergetés mellett főzni kezdjük. Figyeljünk az edény kiválasztásánál, mert forrás közben nagyon megemelkedik a főzet. Körülbelül 40-45 perc alatt készül el. A forráspont elérése után erős hab keletkezik a tetején, de ez nem baj. Főzés közben folyamatosan kavarni kell, különben leég. A főzési idő végén, mikor a cukor jól besűrűsödött, de még folyékony, levesszük a tűzről és margarinnal vékonyan kent sütőpapírral bélelt tálba öntjük. Azért kell vékonyan lekenni margarinnal a sütőpapírt, hogy a cukrot kihűlés után könnyen le tudjuk választani róla. A karamellából kézzel formázhatunk golyókat is, melyeket egyesével papírba csomagolhatunk. Hűtőben tároljuk.


vajk.jpg



Hagyományos vajkaramella receptje:

250 g cukor
250 ml tejszín
60 g méz
60 g vaj
csipet só
kevés vaníliáscukor

Az elkészítés azonos.

1 megjegyzés: