2017. december 7., csütörtök

Karácsonyi mézes - gluténmentes

Karácsonyi mézes - gluténmentes
(Váncza süteményeskönyv nyomán)

















Ez a recept volt régen a kedvenc karácsonyi mézesem. Most elkészítettem gluténmentesen és nagyon finom lett, pont olyan az íze, mint régen. Az eredeti recepthez képest jóval több lisztkeveréket vett fel, de a tészta nagyon jól nyújtható, jól formázható lett, kisülve pedig finom ropós. Nem kell sütés előtt hűteni, begyúrás után rögtön lehet nyújtani és sütni. Zárható dobozban eltartható.

Hozzávalók:

460 g lisztkeverék (itt)
250 g melegített méz
1 egész tojás (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
2 késhegynyi őrölt fahéj
5-6 db finomra tört szegfűszeg (vagy mokkáskanál őrölt)
1 csomag sütőpor
2 teáskanál xantánliszt (csak, ha a lisztkeverékbe nem tettünk)

A hozzávalókat tálba mérjük, összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk, sütőpapíros tepszük, tetejét megkenjük cukros vízzel.  160 C-os sütőben 8 perc alatt sütjük készre. Azonnal fogyasztható, és díszíthető is mandulával vagy cukormázzal, írókával.
Ebből a mennyiségből 4 és fél tepsi lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése