2016. október 15., szombat

Non plus ultra - gluténmentes

Non plus ultra teasütemény - gluténmentes












Hozzávalók tésztához:

200 g Schär Mix It Universan lisztkeverék
200 g Naturbit Glutenix Alfa-Mix lisztkeverék
100 g rizsliszt
250 g liga margarin
125 g cukor
2 tojás sárgája

Hozzávalók a habhoz:

2 tojás fehérje
200 g cukor
60 g víz
1 mokkáskanál ecet

Összeillesztéshez: baracklekvár

Tészta gyúrása:

Tálba mérjük a Shär és Naturbit lisztet és hozzáadjuk a lágy margarint, laza mozdolatokkal morzsalékosra dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, kissé eldolgozzuk a tésztában, majd hozzáadjuk a tojásokat és elkezdjük gyúrni. Ekkor a tészta még ragadni fog, ezért elkezdjük adagolni a rizslisztet, annyit amennyitől a tészta összeáll, nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. A tésztából gombócot formázunk és zacskóba téve hűtőben 2 órát pihentetjük, hogy a margarin vissza tudjon hűlni a tésztában.
Pihentetés után, enyhén lisztezett deszkán 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és kis köröket szaggatunk belőle. A tésztakorongokat sütőpapíros tepsire tesszük, és csillagcsöves nyomózsákból tojáshabot halmozunk rájuk, majd előlmelegített 150 C-os sütőben körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük.

Tojáshab elkészítése

Egy nyeles forralóedénybe mérjük a cukrot és a vizet. Az edényt tűzre tesszük és megvárjuk míg a cukros elegy forrni kezd. Ekkor indítjuk el a mixert és kezdjük el felverni a tojásfehérjéket. A cukros oldatot körülbelül egy percig forrni hagyjuk, majd hozzáadjuk a mokkáskanálnyi ecetet, és újabb 2-3 percig forraljuk. Közben a tojás nagyjából felverődik. A tűzről levesszük a forralt cukoroldatunkat és vékony sugárban csurgatva hozzáadjuk a tojáshoz, miközben folyamatosan megy a robotgép. Ezzel az eljárással igazán kemény habot tudunk verni, ami nem fog lelohadni, sem sütés közben szétterülni. Ha az összes cukoroldatot hozzáadtuk a tojáshabhoz még két-három percig verjük a habot. Ha elkészült a habunk, hablapáttal nyomózsákba szedjük és halmokat nyomunk a tésztakorongok tetejére.

Ha a süteményünk megsült, egy-egy darabot kevés baracklekvárral összeragasztunk.
Ebből a mennyiségből 45-50 darab készíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése