2019. december 26., csütörtök

Citromkrémes máktorta - gluténmentes, tejmentes

Citromkrémes máktorta - gluténmentes, tejmentes












Tésztához:
200 g gluténmentes darált mák
60 g lisztkeverék
1 mokkáskanál xantánliszt
1 csomag sütőpor
3 db tojás
80 g cukor
50 ml napraforgó olaj
50 ml magtej

Krémhez:
3 tasak vaníliás pudingpor
12 evőkanál cukor
3 citrom reszelt héja, vagy egy evőkanál szárított
110 ml citromlé
600 ml magtej
250 g növényi margarin
3 evőkanál cukor

Tészta készítése:
A mákot ledaráljuk, majd az összes száraz hozzávalóval együtt tálba mérjük. A tojások sárgáját 80 g cukorral habosra verjük, majd fokozatosan hozzácsurgatunk 50 ml olajat ezzel is fehéredésig keverjük, majd apránként a magtejet is hozzáadjuk, és ezzel is habosítjuk. A fehérjéből 30 g cukorral habot verünk.
A tojássárgás habot kézi habverővel kevés tojásfehérje habbal fellazítjuk, majd óvatosan, hogy minél kevésbé törjük össze beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot. A sütőporral, mákkal, xantánnal kevert lisztkeveréket apránként a tojásos masszához keverjük, ügyelve arra, hogy ne keverjük ki a masszából a felverés következtében abban kialakult levegőbuborékokat. A habverőt mindig az edény aljától az edény oldaláit húzzuk felfelé keverés közben, és minden keverés után fordítunk egyet a tálon is.
A tésztát, sütőpapírral bélelt 18 centiméteres kapcsos tortaformába szedjük, és légkeveréssel 150 C-on 35-40 perc alatt készre sütjük.
Sütés után a tésztát kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a papírt, és hagyjuk kihűlni. Kihülés után négy egyenlő részre vágjuk, és betöltjük a krémmel.

Krém készítése:
A pudingport elkeverjük a cukorral és a citromhéjjal. A citromlét elkeverjük a magtejben és először csak keveset adunk a pudingporhoz, csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk az összes magtejet és sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük. A növényi margarint habosra keverjük 3 evőkanál cukorral, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot és kihabosítjuk a krémet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése