2018. január 30., kedd

Sable torta - gluténmentes, tejmentes

Sable torta - gluténmentes, tejmentes




















Hozzávalók tésztához:
200 g lisztkeverék
130 g növényi margarin
65 g porcukor
1 teáskanál xantánliszt (elhagyható, de törhet a tészta nélküle)
1 tojás

Hozzávalók krémhez:
1 csomag Haas vaníliás pudingpor
1 csomag Haas csokoládés pudingpor
250 g porcukor
1 liter magtej
250 g növényi margarin
1 csomag zselatin +  5 ml víz

Tészta: A liszthez adjuk a xantánlisztet, majd a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és tésztát gyúrunk. A tésztát 10 percre mélyhűtőbe, vagy fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
Pihentetés után kinyújtjuk, 4 körlapot vágunk (kb. 30 cm átmérő), és a lapokat egyesével megsütjük 150 C-os sütőben kb. 10-12 perc alatt. A kisült tésztalapokat kihűtjük.

Krém: Először sűrű pudingot főzünk, kétszer. 500 ml tejben elkeverjük az egyik pudingport és 50 g cukrot, sűrűre főzzük, majd a másik pudingporral megismételjük. Kihűtjük.
A zselatint elkeverjük a vízzel, és hagyjuk kocsonyásodni.
A margarint habosra keverjük 150 g porcukorral, majd kettéosztjuk. A zselatint vízgőz felett, vagy microban felolvasztjuk, de vigyázzunk ne forrjon, csak melegítsük addig, míg újra folyékony nem lesz. A fél adag cukros margarinhoz adjuk az egyik pudingos krémet és a zselatint, majd robotgéppel keverjük habosra. A margarin másik felével és a másik ízű pudingos krémmel is ismételjük meg a műveletet. A kész krémeket tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
Pihentetés után nyomózsákba töltjük a krémeket és az első tésztalapokra kis halmokat nyomunk, majd lefedjük a második lappal, és így tovább.
Én a nyújtás utáni maradék tésztából készítettem díszeket a torta tetejére, de díszíthető gyümölccsel, csokoládéval, macronnal stb. Azonnal fogyasztható, jól szeletelhető.

Nekem éppen elfogyott a nyomózsákom, ezért uzsonnászacskót használtam a krém kinyomásához. Ez a zacskó nem olyan erős, mint egy nyomózsák, ezért nem is lettek túl egyenletesek a krémhalmok, de a célnak megfelelt. A süteményt bármilyen krémmel lehet tölteni, arra kell figyelni, hogy a krémnek legyen tartása, különben szétcsúszik a torta.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése