2018. február 2., péntek

Fánk - gluténmentes, tejmentes

Fánk - gluténmentes, tejmentes












Ezt a receptet itt láttam, de átalakítottam egy kicsit. Az én változatomhoz kevesebb folyadékra volt szükség és nincs benne tej, sem vaj.

Hozzávalók:
500 g lisztkeverék
5 teáskanál xantánliszt
1 késhegynyi
1 evőkanál útifűmaghéj
110 g cukor
1 csomag porélesztő
200 ml víz
45 g zsír
2 tojás

1 cl rum (nem tettem bele)
½ l olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
lekvár

Egy tálba mérjük az útifűmaghéjat, cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, felöntjük 100 ml vízzel és 40 C-os sütőbe tesszük 17 percre, míg felfut.
Az összes többi hozzávalót kimérjük, a tojásokat kis tálkába ütjük, majd betesszük a sütőbe, hogy egyenlő hőmérsékletűek legyenek a hozzávalók, mikor begyúrjuk a tésztát.
A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk az összes hozzávalót a liszthez, majd a vizet apránként adagolva begyúrjuk a tésztát. Lisztezett felületen kinyújtjuk, kerek formával kiszaggatjuk, közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal. A kiszaggatott fánkokat tepsibe tesszük és betoljuk a 40 C-os sütőbe, hogy egyenletese hőmérsékleten keljen. Körülbelül 40-50 perc kelesztés szükséges, hogy duplájára nőjenek a fánkok.
Annyi olajat töltünk egy magas falú, kisebb edénybe, hogy legalább 4 cm magasságú legyen, felforrósítjuk és kisütjük a fánkokat. Szűrőbe téve lecsöpögtetjük, majd porcukorral szórva tálaljuk, tetején lekvárral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése