2018. január 12., péntek

Ízletes gluténmentes kenyér

Ízletes kenyér - gluténmentes



















Hozzávalók:
440 g lisztkeverék
60 g csicseriborsóliszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál puffasztott amaránt
1 evőkanál xantánliszt
1 evőkanál útifűmaghéj
1 evőkanál cukor
1 csomag szárított élesztő
1 db tojás (elhagyható)
3 evőkanál olaj
1 teáskanál só
300 ml víz

Elkészítés:
Egy evőkanál útifűmaghéjat elkeverünk egy evőkanál cukorral, hozzáadjuk a porélesztőt, felöntjük 100 ml kézmeleg vízzel, és 50 C-os sütőben 17 perc alatt felfuttatjuk.
Míg az élesztő felfut keverőtálba mérjük a többi hozzávalót a víz, tojás és olaj kivételével.
Ha az élesztőnk felfutott, az összes  többi hozzávalóval a tálba tesszük és  dagasztógéppel keverjük. (gyúrhatjuk kézzel is) A tésztánk gyúrható, formázható állagú lesz. Ha a tészta összeállt egy 25x12x8 centiméteres, sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, enyhén vizes kézzel elsimítjuk, és vágásokat készítünk rá. 20 percig kelesztjük 50 C-ra melegített sütőben, majd tetejét vékonyan olajjal kenjük, a sütőt 180 C-ra állítjuk és 45 percig a formában sütjük. 45 perc után a sütőpapír segítségével kivesszük a formából, lyukacsos sütőformára tesszük, például pizzasütő, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.
A kenyér belezete nem nedves, nem morzsálódik, jól szeletelhető, másnap és harmadnap is finom. Íze nagyon hasonlít a búzalisztes fehér kenyérhez.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése