2017. június 24., szombat

Gluténmentes fehér kenyér

kenyer.jpgGlugénmentes fehér kenyér











Hozzávalók:
(1 dl-es csészével mérve, én az ikeában kapható mérőkanálkészletet használom)

4 cup rizsliszt
4 cup kukoricakeményítő
1 + 2 evőkanál útifűmaghéj, vagy darált lenmag (az útifűvel jobban megkel)
1 evőkanál bambuszrost
2 evőkanál puffasztott amaránt
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 evőkanál ecet (20 %-os)
2 evőkanál olaj
1 csomag Haas porélesztő
500 ml kézmeleg víz.

Egy evőkanál útifűmaghéjat elkeverünk egy evőkanál cukorral, hozzáadjuk a porélesztőt, felöntjük 200 ml kézmeleg vízzel, és 50 C-or sütőben 17 percig felfuttatjuk.
Míg az élesztő felfut kimérjük a többi hozzávalót.
Egy keverőtálba mérjük a rizslisztet, kukoricakeményítőt, 2 evőkanál útifűmaghéjat, 1 evőkanál bambuszrostot, 2 evőkanál puffasztott amarántot, sót. A maradék vízhez adjuk az egy evőkanál ecetet.
Ha az élesztőnk felfutott, a kimért lisztekre öntjük, hozzáadjuk az ecetes vizet, és egy kanállal csomómentesre keverjük. Nem kell robotgéppel keverni, elég lazán kanállal. A tésztánk nokedlisűrűségű lesz, de ez nem baj, nem kell tömörebbnek lennie. Mikor összeállt a tészta, hozzaadjuk a 2 evőkanál olajat, ezzel is elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt 15x30 centiméteres vékonyfalú sütőformába szedjük. Nekem két ilyen formám is van, az egyik formát használom fedőnek sütés közben.
A kenyértésztát 50 C-os sütőbe tesszük 45 percig kelni. A kelesztési idő lejártakor tetejét megkenjük vékonyan olajjal, lefedjük, és 180 C-os sütőben 45 percig létkeverséssel sütjük. 45 perc elteltével kivesszük a sütőből, lyukacsos aljú sütőlapra helyezzük át, én pizzasütőlapot használok, majd még 25 percig sütjük (légkeverés). A kész kenyeret rácsra téve kihűtjük.

Azt tapasztaltam 1 év alatt, mióta gluténmentes kenyereket sütök, hogy a kenyér belezete akkor nem lesz nedveskés, ha teszek hozzá puffasztott amarántot, és a szokásos 1 teáskanályni útifűmaghéj vagy lenmagőrlemény helyett legalább 3 evőkanálnyit használok. Ennél több útifűmaghéjtól vagy lenmagörleménytől már gyorsan kiszáradó kenyeret kapok, ezért több nem kell bele, hogy még másnap, vagy harmadnap is ehető legyen a kenyér.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése