2017. június 10., szombat

Marlenka torta - gluténmentes, tejmentes

marlenka torta.jpg
Marlenka torta - gluténmentes, tejmentes

















Hozzávalók:

Tésztához:
50 g növényi margarin
60 g méz
3 tojás
150 g cukor
450 g lisztkeverék (tettem hozzá 3 teáskanál guarlisztet)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só

Krémhez:
6 evőkanál kukoricakeményítő
2 kupak vaníliaaroma
150 g  cukor
250 g növényi margarin
250 g darált mandula vagy dió (a mandulát előbb serpenyőben pörköljük, majd daráljuk)
kevés rum vagy konyak
+ a magtejekből leszűrt pép

Tészta készítése: A lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sót keverőtálba mérjük. A tojásokat feltörjük egy kisebb tálban, villával enyhén felverjük. A margarint, mézet vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük a gőzről és hozzáadjuk a liszthez, lazán elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Fél órát hűtőben pihentetjük.
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, egyesével nyújtjuk, és egy 18 cm-es tortaformával kiszúrjuk. A maradék tészta miatt összesen 16 darab körlapot tudunk készíteni.  Az én tepsimre 3 db tésztakör fér rá, így gyorsan megsült mind a 16 lap 180 C-os sütőben körülbelül 5-8  perc alatt megsütjük. (légkeveréssel)
(A 16 tortalap sok, ezért csak a felét használtam fel, nyolc darabot töltöttem meg krémmel, a másik 8 darabot lefagyasztottam. Aki nagy laposat süt, annak nem marad a tésztából.)

Krém készítése: A kukoricakeményítőt lábasba mérjük, hozzáadunk 6 evőkanál cukrot, ráöntünk egy kevés magtejet, csomómentesre keverjük, majd felöntjük a maradék magtejjel. Forralni kezdjük, és állandó kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Kihűtjük. A puha margarint habosra keverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk vaníliaaromát, egy evőkanál rumot és az 510 ml sűrített magtejet, kikeverjük. Továbbra is folyamatosan keverve kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pudingkrémet, a magtejekből leszűrt pépet és 150 g pörkölt/darált mandulát is. Ha minden hozzávalót beletettünk, a robotgéppel 2-3 percig tovább habosítjuk a krémet. A kész krémet hűtőbe tesszük legalább egy órára dermedni.

marlenka2.jpg

Torta összeállítása: Csatos forma oldalait 13 cm-es csíkokra vágott sütőpapírral megmagasítjuk, és így kezdjük rétegezni a tortát. Belehelyezzük az első tésztalapot, megkenjük 3 evőkanál krémmel, erre a következő lapot, krémmel kenjük, és így folytatjuk, míg elfogynak a lapok. A tortát hűtőbe tesszük dermedni legalább egy órára. Dermesztés után kivesszük a hűtőből, és a csatos formából. A félretett krém egy részével egyenletesen burkoljuk. A maradék krémet nyomózsákba töltjük és csillagcsővel mintákat nyomunk a torta oldalához és a tetejére. A félretett 100 g pörkölt/darált mandulával megszórjuk. Legalább egy éjszakán át hűtőben tartjuk fogyasztás előtt.


Receptötlet: innen




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése