2017. február 2., csütörtök

Mézes-csokis tejkrémszelet - gluténmentes, tejmentes

be.jpgMézes-csokis tejkrémszelet - gluténmentes, tejmentes















Hozzávalók

Tésztához:
400 g lisztkeverék
1 kávéskanál szódabikarbóna
200 g porcukor
2 evőkanál méz
50 g növényi margarin
2 evőkanál kakaópor
2 db tojás

Krémhez:
250 g porcukor
250 g növényi margarin
700 ml magtej
1 evőkanál lisztkeverék
3 dl tejföl (helyette a magtejből leszűrt rizs/kókusz pépet használtam)
120 g kukoricakeményítő (vagy 3 csomag tejszínízű pudingpor)

Tetejére csokimázhoz:
8 dkg növényi margarin
8 dkg porcukor
2 púpos evőkanál étkezési keményítő
1 púpos evőkanál kakaópor
2 evőkanál hideg magtej

Tészta elkészítése:
A lisztkeverékhez adjuk a szódabikarbónát.
Egy kisebb edényben vizet teszünk forrni a vízgőzhöz. Közben egy tálba kimérjük a kakaóport, porcukrot, mézet, margarint, majd a vízgőzre téve, kavargatva melegítjük. Ha egyneművé válik levesszük a gőzről, s hozzákeverjük a liszthez, begyúrjuk, és egy órára hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát két részre osztjuk, és szilikonlap közé téve kinyújtjuk.
160 C-os sütőben 15 perc alatt készre sütjük.



Krém készítése:
A puha margarint a porcukorral habosra keverjük.
A kukoricakeményítőből, a leszűrt rizs/kókusz pépből (vagy tejföl) és a magtejből sűrű krémet főzünk. Kihűtjük, majd a habosra kevert margarinhoz apránként adagolva krémmé habosítjuk. Egy órára hűtőbe tesszük. Hűtés után az első tésztalapot megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a másik tésztalapot, majd a tetejére öntjük a csokimázat.
A süteményt szeletelés előtt néhány órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.

Csokimáz ellkészítés:
A vajat a porcukorral és a magtejjel folyamatosan vízgőz felett egyneművé keverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt, kakaót  és besűrűsödésig keverjük. Ha besűrűsödött rögtön ráöntjük a süteményre. A máz gyorsan dermed, szép fényes lesz, és nem töredezik szeleteléskor.

Lisztkeverék
(1 dl-es bögrével mérve)
3 rész rizsliszt
3 rész kukoricakeményítő, vagy tápiókakeményítő
2 rész kölesliszt
1 rész kukoricaliszt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése