2016. december 21., szerda

Zserbó - gluténmentes, laktózmentes

zserbo.jpgZserbó - gluténmentes, laktózmentes






















Hozzávalók tésztához:

70 g rizsliszt
70 g tápiókaliszt
70 g kölesliszt
70 g kukoricakeményítő
70 g kukoricaliszt
2 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál darált lenmag
1 teáskanál guarliszt
1 teáskanál xantánliszt
2 evőkanál cukor
1 egész tojás
200 g növényi margarin
1 dl laktózmentes tej vagy magtej
10 g élesztő
csipet sütőpor
csipet só

Hozzávalók töltelékhez:
120 g darált dió
120 g cukor
200 g lekvár

Hozzávalók bevonathoz:
100 g cukor
30 g kakaópor
30 g laktózmentes vaj

Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
Kimérjük a liszteket és a többi száraz hozzávalót a tésztához és belemorzsoljuk a margarint, hozzáöntjük az élesztőt és a tojást és összegyúrjuk a tésztát. Ha igényel még folyadékot, kevés tejet (kb 1 evőkanál) adhatunk még hozzá.
A tésztát három részre osztjuk,  és körülbelül 20x30 cm-es téglalapokat nyújtunk. Az első tésztalapot a tepsire tesszük, megszurkáljuk villával, egyenletesen lekenjük lekvárral, és rászórjuk a cukorral kevert dió felét. Erre rátesszük a következő lapot, amit ismét lekvárral kenünk és dióval szórjuk. Végül ráhelyezzük az utolsó tésztalapot, villával megszurkáljuk, és szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát 160 C-os sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül.
A megsült tésztát kihűtés után csokoládémázzal bevonjuk. Ha a csokoládé megdermedt a sütemény szélén, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.

Csokoládémáz: A vajat vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport, elkeverjük, míg egyneművé nem válik, majd ráöntjük a sütemény tetejére.

Úgy is elkészíthetjük a mázat, hogy 200 g csokoládét és 50 g vajat vagy növényi margarint vízgőz felett összeolvasztunk, teszünk bele két evőkanál cukrot és 3 evőkanálnyi laktózmentes tejszínt, még a vízgőz felett hagyva homogénné keverjük, majd leöntjük vele a süteményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése