2016. december 15., csütörtök

Szabolcsi almás - gluténmentes, laktózmentes

sza.jpgSzabolcsi almás - gluténmentes, laktózmentes









Hozzávalók kb. 15 szelethez:
200 g rizsliszt
200 g tápiókaliszt
100 g kukoricakeményítő
1 csomag sütőpor
250 g vaj + a kenéshez
100 g + 3 evőkanál porcukor
1 tojás
1-2 evőkanál magtej
1,5 kg alma (jonatán)
4 evőkanál étolaj
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
1 teáskanál fahéj

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a 100 g porcukrot, a tojást, a magtejet és jól összedolgozzuk. Hűtőben 30 percig pihentetjük.

Közben az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, levét kissé kinyomjuk. Az olajon megdinszteljük a lereszelt almát. A citrom levét és héját 3 evőkanál porcukorral és egy csipet fahéjjal összekeverjük, ezzel ízesítjük az almatölteléket, majd hagyjuk kihűlni.

Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. A tésztát elfelezzük, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe. A másikból lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 18x25 cm méretű tésztalapot nyújtunk. Kivajazott-kilisztezett tepsibe rakjuk a tésztalapot, villával megszurkáljuk, és az előmelegíttet sütőbe tesszük 15 percre, kivesszük, majd hagyjuk kihűlni.

Az almatölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztalapon. Kinyújtjuk a másik tésztát is és ráhelyezzük a töltelékre, vagy mintákat készítünk és így fedjük be a süteményt. Ha tésztalappal fedtük be, akkor ezt a lapot is megszurkáljuk villával. Visszatesszük a sütőbe és körülbelül 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük és tetejét porcukorral szórjuk.

A recept hozzávalóiban felsorolt lisztek helyett használható a jól bevált lisztkeverékem. Ha nem szeretnénk, hogy törjön a tészta, akkor 2 teáskanál xantánlisztet adjunk hozzá, így jól nyújtható, formázható tésztánk lesz.

FullSizeRender.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése