2016. szeptember 7., szerda

Pizza margarita gluténmentes

14247710_1296742663678891_848127285_o.jpgPizza margarita gluténmentes

















Hozzávalók a tésztához:

1 cup Mester házikenyérliszt
1 cup Schär Universal Mix it lisztkeverék
½ tasak porélesztő
300 ml langyos víz
1 teáskanál útifű maghéj
3 teáskanál burgonyapehely
1 teáskanál só
3 evőkanál olaj (vagy más zsiradék)
+ a gyúráshoz mindkét lisztkeverékből körülbelül ½ cup
tetejére sajt és paradicsomszósz

Az élesztő a 300 ml kézmeleg vízben csomómentesen elkeverjük, 5-6 percig hagyjuk felfutni. Közben kimérjük a liszteket, útifű maghéjat, burgonyapelyhet, sót, alaposan elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az élesztős vizet. Robotgéppel keverni kezdjük, s mikor már összeáll, hozzáadjuk a 3 evőkanál olajat. Alaposan kidagasztjuk a géppel. Ezután hozzáadunk annyi házikenyérlisztet és universal lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, ez körülbelül ½ cup egyik lisztből és ½ cup a másik lisztből is, vagy egy kicsivel több. A tésztát 3 részre osztjuk, gömbölyítjük, majd egyesével vékonyra nyújtjuk és széleit felsodorjuk, majd 15 percig sütőpapírra téve kelni hagyjuk. A kelesztés után, egyesével elősütjük 200 C-ra előmelegített sütőben 8 percig. (én pizzakövet használok) Elősütés után megkenjük paradicsomszósszal, sajttal szórjuk és 10 perc alatt készre sütjük.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz.

½ l paradicsomsűrítmény vagy 1 kg friss paradicsom
2 evőkanál cukor
3 cm gyömbér (vagy 1 teáskanál gyömbérpor)
1 vöröshagyma
½ teáskanál bors
1 csokor petrezselyemzöld (vagy fél csomag szárított)
½ teáskanál szegfűbors
3 fokhagymagerezd
½ teáskanál fahéj
1 db paprika
½ teáskanál szegfűszeg
1 db lilahagyma
1 csokor bazsalikom (vagy ½ csomag szárított)
2 db zellerszár
2 db piros kalifornia paprika
1 evőkanál vörösborecet
1 teáskanál só

A hagymákat, zellerszárat, petrezselymet, gyömbért (reszeljük), paprikákat, bazsalikomot (ha nem szárítottat használunk) feldaraboljuk, kézzel vagy aprítógéppel. A többi fűszert, ha szükséges, mozsárral, vagy darálóval porítjuk.
A vöröshagymát és lilahagymát kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gyömbért, a zellert, a petrezselymet, paprikákat, fokhagymát, lefedve pároljuk néhány percig. Hozzáadjuk a fűszereket a paradicsomsűrítményt, sót, cukrot és először fedő alatt, majd fedő nélkül készre főzzük. Ha friss paradicsomot használunk, akkor azt ledaráljuk és előfőzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése