2016. augusztus 22., hétfő

Burgonyás pogácsa - gluténmentes

14074354_1282215538464937_601897991_o.jpgRizslisztes burgonyás pogácsa - gluténmentes















Hozzávalók:


Kovász hozzávalói:
1 csomag élesztő
2 kanál lisztkeverék (Naturbit Glutenix Alfa-Mix lisztkeverék)
100 ml víz

Első lépés: A hozzávalókból körülbelül 30 perc alatt kovászt készítünk.

Tészta hozzávalói:
2 közepes nagyságú burgonya főzve
600 g rizsliszt
40 g burgonyapehely
100 g tápiókakeményítő
2 teáskanál xantángumi
2 teáskanál guargumi
250 g laktózmentes vaj
2 tojás

Második lépés: A burgonyákat meghámozzuk, feldaraboljuk, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, levét egy bögrében felfogjuk, a burgonyát áttörjük, és hagyjuk kihűlni.

További teendők: A rizslisztet, burgonyapelyhet, tápiókakeményítőt, xantán-, és guargumit, sót, egy tálba mérjük, és elkeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a két tojást, a kihűlt és áttört burgonyát és összegyúrjuk a tésztát. A kihűlt burgonyaléből körülbelül 100 ml folyadékot felvesz még a tészta. Én ennél többet nem adtam már hozzá, mert féltem, hogy nagyon vizes, ragacsos lesz kisülés után.
Az összeállt tésztát (nem fog tökéletesen összeállni, mint a búzalisztes tészták) deszkára borítjuk, egy hengert formázunk belőle, és ezt négyfelé vágjuk. Az első tésztahengert vékonyítjuk, ameddig a tészta rugalmassága engedi, és 8 egyforma darabra vágjuk (lehet több darabra is, ha kisebb pogácsákat készítenénk). A tésztadarabokat pogácsa alakúra sodorjuk, tetejüket bevagdossuk, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. A maradék tésztával is ugyanígy járunk el.
A megformázott pogácsákat 50 C-ra előmelegített sütőbe toljuk és 30 percig kelesztjük.
Kelesztés után tetejüket lekenjük tojással, és 180 C-os sütőben, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.
Tetejüket, a tojással lekenés után, ízlés szerint megszórhatjuk magokkal, sajttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése