2016. szeptember 26., hétfő

Lekváros bukta - gluténmentes, laktózmentes

Képernyőfotó 2016-09-26 - 16.47.26.pngLekváros bukta - gluténmentes, laktózmentes
















Magtej hozzávalói
4 evőkanál kókuszreszelék
4 evőkanál rizs
1 evőkanál kókuszzsír
1 csomag vaníliáscukor
1 csipet só
120 ml víz

Kovász hozzávalói
1 csomag Haas instant élesztő
1 evőkanál gyümölcscukor
1 evőkanál Alfa Mix lisztkeverék

Bukta hozzávalói
250 g Naturbit Glutenix Alfa-Mix lisztkeverék
165 g Schär Mix C lisztkeverék
85 g Mester kenyérlisztkeverék
80 g gyümölcscukor
1 mokkáskanál só
1 evőkanál útifűmaghéj
2 evőkanál burgonyapehely
1 tojás (+ 1 a kenéshez)
70 g Liga margarin (+ 100 g a kenéshez)
Körülbelül 2 evőkanál magtejből leszűrt rizs/kókusz pép
350 ml magtej
lekvár
porcukor a szóráshoz

Először a magtejet készítem el. Az én gépemmel minimum 1,2 l tejet lehet főzni, ezért 1,2 litert főzök egyszerre, de a recepthez csak  350 ml lesz szükség. A magtej hozzávalóit levesfőző gépbe mérem és a gép krémleves programjával 21 perc alatt magtejet főzök. Ha elkészült, hagyom langyosra hűlni, majd leszűröm. Kimérek 350 ml, és egy tálban félreteszem a leszűrt kókusz/rizs-pépet.
Következő lépésként elkészítem a kovászt. A 350 ml magtejből kimérek 200 ml-t egy edénybe, ebbe teleszórom az élesztőt a cukrot, a lisztet, elkeverem és 15-20 percig kelni hagyom. (cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel)
Míg kel, egy keverőbálba kimérem a bukta száraz hozzávalóit, a liszteket, útifűmaghéjat, burgonyapelyhet, cukrot.
A margarint megolvasztom, de ne legyen forró, csak kézmeleg.
A tálba kimért lisztkeverékhez adom a tojást, hozzáadom a maradék magtejet, beleöntöm a kovászt és dagasztógéppel elkezdem kidolgozni, és szükség szerint adok hozzá a kókusz/rizs-pépből annyit, hogy egy lágy, könnyen gyúrható tésztát kapjak.
Mikor a tészta már kezd összeállni hozzáadom a kézmeleg margarint és kidolgozom a géppel.
A kidolgozott tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, ha nagyon ragadna mehet még bele liszt, bármelyiket a felhasználtak közül. A tésztának nem szabad a kézhez ragadnia, gyúrható, nyújtható állagot kell kapnunk.
A tésztát körülbelül 1 cm vastagra kinyújtom, és 12 darab téglalapra vágom. A téglalapok felső harmadába lekvárcsíkot halmozok, a tészta oldalsó két szélét óvatosan a lekvárcsíkra hajtom, és  feltekerem a tésztát. Sütőpapíros tepsibe fektetem a buktákat, úgy hogy egymáshoz érjenek. (Így kelesztéskor a tészta nem tud majd csak felfelé nőni.)
A tepsit, 50 C-ra előmelegített sütőbe teszem először 10 percre kelni. Tíz perc után kiveszem és olvasztott vajjal megkenem a tetejüket jó alaposan, úgy hogy a tészták összeérő oldalán is le tudjon csurogni a vaj. Visszateszem további 15 percig kelni, majd felvert tojással lekenem a bukták tetejét. A sütőt 165 C-ra állítom, a tojással kent buktákat sütőbe teszem, és körülbelül 30-40 perc alatt, légkeveréssel készre sütöm. Kihűlés után porcukorral szórom.

Boltban kapható magtejjel vagy laktózmentes tejjel is elkészíthető. Ebben az esetben 2 kanál laktózmentes tejfölt használunk a kókusz/rizs-pép helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése