2021. április 1., csütörtök

Mákos babka kalács - gluténmentes, vegán



Hozzávalók:
300 ml magtej
500 g Miklos’ Univerzal lisztkeverék
1 csomag porélesztő (7 gramm)
3 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
1 csipet só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál útifűmag
50 ml langyos víz

Töltelék:
200 g darált mák
150 g cukor
150 ml narancslé

Kalács kenéséhez:
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz

Elkészítés:
Először a máktölteléket készítjük el, mert annak hűlnie kell. A narancslét (frissen facsartat használtam) folyamatosan kevergetve, felforraljuk a cukorral, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a mákot. Alaposan elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Narancslé helyett használhatunk ugyaannyi vizet vagy magtejet is a mák felfőzéséhez.

Kimérjük a lisztet. Egy evőkanállal elveszünk belőle, és egy főzőedénybe tesszük. A többit egy tálba töltjük, hozzáadjuk a sót és a cukrot, elkeverjük és félretesszük.
A kimért egy evőkanál lisztet simára keverjük 100 ml magtejjel. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ez körülbelül 1-2 perc. Forralni nem szabad, csak addig hevítsük, míg sűrűsödni kezd az elegy. Hagyjuk kihűlni.
Egy kis tálba egy teáskanál cukrot, egy teáskanál útifűmagot elkeverünk, hozzáadjuk az élesztőt, felengedjük 50 ml kézmeleg vízzel, és 50 C-os sütőtérbe tesszük 17 percre, hogy az élesztő felfusson.
Az a tapasztalatom, hogy az így felfuttatott élesztő, sokkal gyorsabban, és biztosabban keleszti meg a gluténmentes lisztekből készült tésztákat. Ha csak simán a liszthez keverem az élesztőt és az útifűmagot, sokkal tovább tart a kelesztés, és még az is előfordul, hogy az élesztő nem csinál semmit, nem keleszti a tésztát. Ha előtte útifűvel keverve felfuttatom, mindig megkel a tésztám, kenyerem.
Ha az élesztő felfutott elővesszük a tálat a kimért liszttel, a közepébe készített mélyedésbe tesszük a felfőzött lisztes alapot, az élesztőt, és a maradék magtejet. A tésztát összegyúrjuk, közben hozzáadjuk a 2 evőkanál olajat is. Ha összeállt deszkára borítjuk, és ott folytatjuk a gyúrást. Gyúráskor igényelhet még egy kevés lisztet a tészta, de figyeljünk, túl sokat ne adjunk hozzá. A tésztánknak könnyűnek, levegősnek, simának kell lennie. Akkor jó, ha már nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.
A begyúrt tésztát két egyforma részre osztjuk, kigömbölyítjük, és konyharuhával letakarva 5 percig pihentetjük. Pihentetés után téglalappá nyújtjuk az egyik tésztadarabot (kb. 30x22 cm), egyenletesen eloszlatjuk rajta a máktöltelék felét. Feltekerjük, mint a bejglit. Feltekerés után egy picit a kezünkkel formázzük, összerendezzük, tömörítjük. Ezután kéttévágjuk a hengert, és a két tésztadarabot megfonjuk. Óvatosan sütőpapírral bélelt formába fektetjük. Ezt megismételjük a másik darab tésztával is. A kalácsokat 45 percre, 50 C-os sütőtérbe tesszük kelni. (vagy addig, amíg legalább a duplájára nem kel)
Sokan nem tudják, a sütőpapírt akkor tudjuk a formába/tepsibe jól elhelyezni, ha előtte jó alaposan bevizettük, majd a felesleges vizet kinyomkodjuk belőle, kisimítjuk és a tepsire, vagy a formába helyezzük.
Mikor már a kalács duplájára kelt, két evőkanál cukrot, két evőkanál vízzel felforralunk, és ezzel kenjük le a kalácsokat.
A sütőt 180 C-ra állítjuk, és 40-45 perc alatt készre sütjük a babkákat. Én mindent légkeveréssel sütök, de légkeverés nélkül is lehet, csak ekkor egy picivel megnőhet a sütési idő.
Ha megsült, formából kivéve kihűtjük.




3 megjegyzés:

  1. Jól néz ki,biztos nagyon finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, finom. Bár legközelebb dupla adag töltelékkel fogom készíteni. Ez sem volt kevés, de mi jobban szeretjük sokkal mákosabban. :)

      Törlés
  2. Hát lehet valamit elcsesztem, bár pontosan követtem a receptet, de legalább a tyúkjaimnak ízlett😂

    VálaszTörlés