2020. december 14., hétfő

Karácsonyi diós krémes - gluténmentes, tejmentes, és vegán verzióban is elkészíthető

 Karácsonyi diós krémes












 

 

Hozzávalók a tésztához:
6 db tojásfehérje
170 g cukor
1 csipet só

200 g darált dió
30 g gluténmentes lisztkeverék

Hozzávalók a krémhez:
150 g cukor
6 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
30 g gluténmentes lisztkeverék
500 ml növényi tej
200 g növényi margarin

A tojásfehérjéből a cukorra, sóval kemény habot verünk. A felvert habba beleforgatjuk a liszttel kevert diót. Az elkészült masszát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe szedjük, és elsimítjuk. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 C-on 15 perc alatt készre sütjük. Az elkészült diós lapot deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, kihűtjük, majd négy egyforma darabra vágjuk.


A tojássárgáját a cukorral habverővel kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a vaníliás cukrot, ezzel is elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, amivel csomómentesre keverjük. Tűzhelyen sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.

A margarint robotgéppel habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet, és kihabosítjuk. Ismét hűtjük 20 percig.

A kihűlt krémmel betöltjük a felvágott tésztalapokat, és hűtőben hagyjuk dermedni legalább 5 órát. Tálalás előtt a maradék krémmel habzsákból nyomott maradék krémmel díszítjük.

A süteményt vegán verzióban is elkészíthetjük. Ebben az esetben egy konzerv csicseriborsó levét használjuk tojásfehérje helyett. A tojássárgával főzött krém helyett pudingporból 200 ml magtejből krémet használunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése