2019. január 11., péntek

Rétes - gluténmentes

Rétes - gluténmentes
















Hozzávalók:
250 g lisztkeverék
150 ml langyos víz
1 teáskanál 10%-os ecet
2 teáskanál xantánliszt
1 csipet só
1 tojás és olaj vagy zsír a kenéshez

Töltelék: hozzávalók és leírás lent

A hozzávalókat összegyúrjuk, mikor összeállt a tészta 1 teáskanálnyi zsiradékot, például kacsazsírt, kókuszzsírt gyúrunk hozzá.
A begyúrt tésztát, letakarva, hogy ne száradjon ki, 30 percig pihentetjük. Pihentetés után 3 részre osztjuk és lisztkeverékkel szórt deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. Ha úgy érezzük tapad a tészta, óvatosan emeljük fel és lisztezzünk alá. Ezt a műveletet akár 3x 4x is el kell végezni mire kinyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tésztát óvatosan a sodrófára tekerjük, majd konyharuhára vagy sütőpapírra terítjük. Rövidebb oldalára halmozzuk a tölteléket. Ahová nem került töltelék ott vékonyan megkenjük olajjal vagy zsiradékkal a tésztát, mert ettől sül majd finom ropogósra. A sütőpapír vagy konyharuha segítségével feltekerjük a tésztát és óvatosan sütőpapírral bélelt tepsipe tesszük. Tetejét lekenjük tojással és 180 C-os, előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

Meggyes-mákos rétes:
450 g fagyasztott meggy
300 g darált mák
200 g cukor
1 citrom reszelt héja
2 kupak vaníliaaroma
50 ml. víz

A meggyet szűrőbe tesszük és 1-2 perc alatt langyos vizsugár alatt felolvasztjuk. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és 50 ml vizet, felfőzzük. Levet fog engedni, de ezt nem főzzük már le róla. Mikor forr hozzákeverjük a mákot és levesszük a tűzről. Beletesszük a vaníliaaromát és a citromhéjat, kihűtjük.

Meggyes rétes:
500 g meggyet, 200 g cukorral, 50 ml vízzel főzni kezdünk. Mikor a meggy megfőtt, két evőkanál kukoricakeményítőt keverünk hozzá és egy csomag vaníliáscukrot.

Mákos rétes:
500 g darált mák vagy dió
300 g cukor
100 ml víz
2 kupak vaníliaaroma
300g cukrot 100 ml vízzel felforralunk, és leforrázzuk vele a 500 g darált mákot. Ízesíthetjük citromhéjjal, vaniliáscukorral, mazsolával vagy akár mézzel is. Miután kihűlt felhasználhatjuk.

Káposztás rétes:
1 kg káposztát apróra legyalulunk, vagy késes aprítóval aprítunk. 1 nagy fej vöröshagymát apróra vágunk és kevés olajon vagy zsiradékon üvegesre pároljuk. Rátesszük a gyalult káposztát és párolni, pirítani kezdjük. Csak ekkor adunk hozzá sót és borsot. Ha a káposztát előre sózzuk, akkor nem tudjuk majd szép egyenletes barnára pirítani. A hő hatására a káposzta levet ereszt majd, de ez el is párolog. Körülbelül 30 perc párolás, pirítás után lesz jó az állaga. (cukrot én nem szoktam hozzáadni)





































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése