2019. január 4., péntek

Erdélyi raffaello - gluténmentes, tejmentes



Erdélyi raffaello - gluténmentes, tejmentes












Hozzávalók

Kókuszos tészta
5 db tojásfehérje
150 g kristály cukor
150 g kókuszreszelék
2 evőkanál gluténmentes lisztkeverék
1 csomag sütőpor

Kakaós-diós tészta
100 g darált dió vagy mandula
1 csomag sütőpor
2 evőkanál gluténmentes lisztkeverék
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 db tojásfehérje
150 g cukor

Krém
4 dl magtej
1 db vanília (kikapart magja), vagy 2 kupak vaníliaaroma
200 g cukor
2 tasak vaníliás pudingpor
10 db tojássárgája
250 g növényi margarin
150 g tejmentes mascarpone
csokoládéforgács (tetejére)


A recept eredetije itt található. Változtattam rajta, azon túl is, hogy az alapanyagokat mentesre cseréltem. A krém készítés folyamatát is javítottam, ugyanis az eredeti receptben leírt készítési folyamat, ahogy az alatta sorakozó kommentek is tanúsítják, folyóssá teszik a krémet, hiszen langyos krémhez keverik benne a zsiradékot (ott vajat), ami azzal jár, hogy folyós lesz a krém. De ha teljesen kihűtjük a krémet, akkor nem lesz folyós a zsiradéktól sem.

A tejmentes mascarpone receptje lent olvasható. Akinek nem kell tejmentesen étkeznie, készítse sima vagy laktózmentes mascarponéval és vajjal.


Kókuszos tészta
A kókuszos tésztához a tojásfehérjével és a cukorral magas fokozaton kemény habot verünk. A lisztben elkeverjük a sütőport és a kókuszreszeléket. A keveréket apránként adagolva beleforgatjuk kézi habverővel a felvert tojáshabba. Mindig akkor adjuk a habos részhez az újabb adag lisztkeveréket, mikor az előző adagot eloszlattuk a habban. Laza mozdulatokkal, az edény aljától indulva, az edény szélén keresztül, forgatjuk a kézi habverőt az edény közepéig. Minden kevéskor egyet az edényen is forgatunk. Így lesz szép levegős a tésztánk.
Egy 23x32-es sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral, és a masszát egyenletesen belesimítjuk.
180 C-on 15-18 percig sütjük légkeveréssel. Kihűtjük.

Kakaós-diós tészta
A diót vagy mandulát ledaráljuk, és a sütőporral, kakaóporral együtt a lisztkeverékhez adjuk és elkeverjük.
A tojásfehérjét a cukorral keményre felverjük, és a diós-kakaós lisztet apránként adagolva beleforgatjuk kézi habverővel. Mindig akkor adjuk a habos részhez az újabb adag lisztkeveréket, mikor az előző adagot eloszlattuk a habban. Laza mozdulatokkal, az edény aljától indulva, az edény szélén keresztül, forgatjuk a kézi habverőt az edény közepéig. Minden kevéskor egyet az edényen is forgatunk. Így lesz szép levegős a tésztánk. 180 C-on 15-18 percig sütjük légkeveréssel. Kihűtjük.

Krém
A magtejet a vaníliarúd kikapart magját, a cukor felét összekeverjük és állni hagyjuk 1 órát. Ha vaníliaaromát használunk, az állásidőt megspórolhatjuk, mert ebben az esetben azonnal főzni kezdhetjük a krémet.
A pudingport lábasba szórjuk, apránként hozzákeverjük a vaníliás, cukros magtejet, és habverővel csomómentesre keverjük. Tűzhelyre tesszük főni és rögtön, egyenletes keverés mellett, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Folyamatosan keverve sűrűre főzzük, de nem hagyjuk forrni, 85-90 C-on tartjuk keverés közben a hőmérsékletet. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzhelyről és robotgéppel langyosodásig keverjük, habosítjuk. A csomómentes, kihabosodott krémet teljesen kihűtjük.
A növényi margarint a cukor másik felével habosra keverjük, apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a kihűlt krémet, majd a “mascarponét”, és addig keverjük, amíg laza, habos krémet nem kapunk.

A kisült és kihűtött fehér tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe visszahelyezzük, rákenjük a krém kétharmadát, lefedjük a kakaós tésztalapot, ezt megkenjük a maradék krémmel. A krém tetejére csokiforgácsot reszelünk.


A kész süteményt néhány órát, de még jobb, ha egész éjszakán át hűtőben pihentetjük, és csak ezután szeleteljük.









Tejmentes mascarpone

Tejmentes mascarpone
Hozzávalók:
900 ml növényi tej
500 ml Meggle decor vegan tejszín
3 csomag vaníliás Haas puding
1+ ½ csomag Dr Oetker zselatin fix


900 ml növényi tejből, kb 150 ml Schlagfix vagy Meggle decor vegan tejszínből és 3 tasak vaníliás Haas pudingporból nagyon sűrű krémet főzünk. Kihűtjük.
Ezután kézi mixerrel vagy botmixerrel  habosra keverjük egy citrom levével és héjával együtt.
350 ml Meggle decor tejszínt habbá verünk, majd óvatosan hozzáadjuk a krémhez. A cukrot a keverés vége előtt tegyük bele. Végül másfél csomag Dr oetker zselatin fixet adunk hozzá. Letakarva,  hűtőben minimum 6 órát pihentetjük, de akár egész éjszaka is pihentethetjük.

Meggle decort helyettesíthető Schlagfix vegan tejszínnel, viszont ebben az esetben habfixalót kell hozzáadni. (Anita Suhajda receptje kicsit átalakítva - a neten találtam, sajnos nem mentettem el a linket)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése