2018. szeptember 25., kedd

Aranygaluska - glutén és tejmentesen

Aranygaluska - glutén és tejmentes













Hozzávalók tésztához:
1 evőkanál burgonyapehely
4 teáskanál xantánliszt
1 evőkanál lékötő
1 csipet só
1 evőkanál útifűmaghéj
3-4 evőkanál cukor
3 tojás
250 ml magtej
50 g olvasztott növényi margarin
1 csomag Haas élesztő
100 ml víz

Rétegezéshez:
250 g olvasztott növényi margarin
400 g darált dió
150 g porcukor

Vaníliás-mézes öntethez:
2 csomag Haas gluténmentes vaníliapuding
10 evőkanál cukor
4 evőkanál méz
1,5 liter magtej

Előkészületek: Egy 27 cm átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Könnyebb dolgunk van, ha a tortaformával megegyező kört vágunk, majd a forma magasságának megfelelő csíkokat. A sütőpapírt összegyűrve vizesítsük be, simítsuk ki, és tegyük a forma aljába a kört, az oldalára a csíkokat.


Az útífűmaghéjat keverjük el egy kanál cukorral, adjuk hozzá az egy csomag élesztőt, keverjük össze, majd adjunk hozzá kb. 100 ml vizet, és tegyük 50 C-os sütőbe 17 percre, hogy felfusson.


Közben mérjük tálba az összes többi száraz hozzávalót, a növényi margarint olvasszuk fel. Ha az élesztő felfutott, öntsük a lisztre a tejet, az élesztőt, üssük bele a 3 tojást és dagasztógéppel dolgozzuk ki a tésztát. A kidolgozott tésztát tegyük 50 C-os sütőbe, és kelesszük 30-40 percig.

Kelesztés után tegyük lisztezett deszkára, és gyúrjuk át. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés lisztet, hogy könnyű, nem ragadós tésztát kapjunk. A tésztát nyújtsuk ki körülbelül másfél centiméteres lappá, szaggassunk köröket belőle.

A kiszaggatott köröket mártsuk a rétegezéshez szükséges olvasztott margarinba, majd forgassuk a cukros dióba. A margarinos-diós korongokat sorban, ne nagyon szorosan, sorakoztassuk a tortaformába. A megadott mennyiségből és formába, 3 réteg fér el. Ha a forma megtelt, tegyük vissza kelni 20 percre az 50 C-os sütőbe. A második kelesztési idő lejárta után, a formát fedjük le fóliával, a sütőt vegyük 190 C-ra, és lefedve süssük 40 percig. 40 perc után vegyük le róla a fóliát, süssük még 20 percet, végül csatoljuk le a tortaforma oldalát és még így is süssük 15 percig.

Sodó:
A két pudingporból mézből és cukorból magtejjel főzött sódóval tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése