2017. március 8., szerda

Blundel tészta - gluténmentesen, tejmentesen

IMG_5033.JPGBlundel tészta - gluténmentesen





















A lisztkeverék elkészítéséhez 1 dl-es csészét (cup) használjunk. A recepthez használt lisztkeverék a bejegyzés alján található, abból kell kimérni a tésztához szükséges 1 kg-ot.
Ezzel a tésztával nehezebben fogunk tudni dolgozni, mint a búzalisztessel, de kis türelemmel szép, és főleg nagyon finom tésztát kapunk. Lassan, óvatosan dolgozzunk, hiszen a maglisztek használata miatt ez a tészta törékeny, nem lehet olyan egyszerűen hajtogatni, mint a búzalisztes tésztákat. A bejegyzés végére betettem az elkészítés menetét bemutató videót (figyelem a videóban búzalisztet használnak!)

Hozzávalók a “vajas” avagy a margarinos részhez:
500 g növényi margarin (aki ehet vajat, használjon vajat)
200 g lisztkeverék


Hozzávalók a tésztás részhez:
140 g a margarinos részből
800 g lisztkeverék
600 ml magtej (először csak 500 ml-et adjunk hozzá, és ha szükséges akkor apránként adjunk még, nekem felvette a 600 ml-t sőt egy picivel többet is) (rizs/kókuszt használtam)
1 csomag Haas porélesztő
100 g porcukor
1 evőkanál só
2 db tojás sárgája
2 kupak vaníliakivonat

1. lépés margarinos rész készítése
Először a margarinos részt készítjük el. (ezt vajas résznek nevezik a normál receptekben, de mivel itt növényi margarint használok, nem írok vajat, nehogy valakit megtévesszen. Természetesen, aki ehet vajat, az használjon azt)
Keverőtálba mérjük a 200 g lisztet és a kisebb darabokra kockázott 500 g margarint, majd nem túl nagy fordulatszámon, egyneművé keverjük a tésztát, vagy kézzel összeállítjuk. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. 140 g-ot kimérünk belőle, ez megy magy a tésztába. A többiből téglalapot formázunk, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük dermedni legalább egy fél órára.

2. lépés tészta készítése
A margarinos részből kimért 140 g-hoz adjuk a 800 g lisztkeveréket, a 100 g porcukrot, az evőkanál sót, elkeverjük. Hozzáadjuk az élesztőt, tojássárgáját, vaníliakivonatot, 500 ml magtejet, és dagasztani/gyúrni kezdjük. Annyi tejet adunk még hozzá, amennyit a tészta felvesz. A tészta akkor jó, ha laza, könnyű szerkezetű és elválik az edény falától. Ha már elválik az edény falától, nyújtódeszkára borítjuk a tésztát és átgyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, tetejébe keresztet vágunk egy késsel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

3. lépés
A pihentetett tésztát, lisztezett deszkán lóhere alakban kinyújtjuk.





A kinyújtott tészta közepébe helyezzük a margarinos alapot, a tészta füleit ráhajtjuk. Mindig a szemközti oldalakat hajtjuk egymásra, ügyelve arra, hogy teljesen befedjük a margarinos részt.




Tészta első két hajtogatása:
A tészta közepére tesszük a sodrófát, enyhén ütögetve eloszlatjuk, a sarkok felé haladva a a tésztába csomagolt margarinos tömböt, majd hosszanti irányban téglalappá nyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tészta tetejéről leseperjük a lisztet, és szimplán hajtogatjuk a tésztát. 90 fokkal felfordítjuk a tésztát és ismét téglalappá nyújtjuk. Tetejéről lesöpörjük a lisztet és duplán hajtogatjuk. Egy tálcára helyezzük, fóliával letakarjuk és hűtőben pihentetjük 30 percig.

Tészta hajtogatása szimplán:


Tészta hajtogatása duplán:


3. hajtogatás:

A pihentetett tésztát az előző helyzetéhez képest 90 fokkal elfordítjuk, hosszanti irányban téglalappá nyújtjuk, lisztet lesöpörjük róla, és téglalappá nyújtjuk. Most csak szimplán hajtogatjuk, és ismét hűtőben pihentetjük 30 percig.

4. nyújtás és felhasználás:
A pihentetett tésztát ismét elforgatjuk az előző helyzetéhez képest 90 fokkal, majd téglalappá nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát a kívánt formára vágjuk, töltjük és 180 - 200 C-os  előmelegített sütőben sütjük.

Készíthetünk belőle: Kakaós csigát, túrós buktát (én totut használtam), lekváros háromszögeket, kroaszant, habrolót stb.
Ebből a mennyiségből nekem 32 db túrós bukta és 20 db kakakóscsiga készült.


Használt liszkeverék:
6 cup rizsliszt
6 cup kukoricakeményítő
1 + ½ cup kölesliszt
2 cup kukoricaliszt
2 + ½ cup tápiókakeményítő
16 teásganál guarliszt
16 teáskanál xantánliszt

Ebből a mennyiségből nagyjából 1200 g lisztkeveréket kapunk. Ehhez a recepthez 1 kg lisztkeverékre van szükségünk.


Búzalisztes változatban itt megnézhető az elkészítési folyamat, ami azonos, csak a pihentetési időkben tér el, gluténmentes változatban hosszabb ideig hagyjuk pihenni.További eltérés, hogy a túrótöltelékbe búzadara helyett rizsdarát tettem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése