2017. január 18., szerda

Gluténmentes száraztészta - Unigold tésztagéppel

tészta.jpgGluténmentes száraztészta - Unigold tésztagéppel




















Hozzávalók:

340 g lisztkeverék (recept lent)
160 g tojás (3 egész tojás)
1 evőkanál olaj
½ dl víz (amennyit a tészta felvesz anélkül, hogy a gép falára tapadna)
1 csapott evőkanál só

A gép tartályába mérjük a lisztet és a sót, rázárjuk a fedelét, majd elindítjuk a keverőprogramot. A gép fedelén lévő nyíláson keresztül fokozatosan hozzáadjuk a tojásokat, ha azt nagyjából felvette a liszt, hozzáadjuk az olajat, és annyi vizet, hogy a tészta összeálljon, de ne ragadjon az edény tetejére, vagy falára, mert ha ragad, túl sok folyadék van a tésztánkban. Ilyenkor a fedél másik adagolónyílásán adhatunk hozzá apránként még lisztkeveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd a kapcsolót a kinyomó állásba állítjuk, és elkezdjük a tészta kinyomását. Célszerű kevés lisztet szórni a kinyomódó tésztára, hogy ne ragadjon össze, ez különösen a spagetti feltét használatakor fontos. A kívánt hosszúságú tésztát elvágjuk, és enyhén lisztezve szétterítjük egy nagyméretű abroszon. A tésztát azonnal felhasználhatjuk vagy kiszáríthatjuk. A szárításhoz 3 nap szükséges. Száradás után jól szellőző celofán (nem nejlon) vagy papír zacskókba téve tárolhatjuk.
A tésztagép nem képes az összes bekevert lisztet kinyomni, ezért a maradékot szedjük ki, és reszeljük le, vagy nyújtsuk ki és vágjuk a kívánt formára. A képen látható spagetti már kifőzve van.

Ha nagyobb mennyiségű tésztát szeretnénk, akkor a receptben megadott mennyiségeket kétszerezzük, háromszorozzuk meg, de kézzel gyúrjuk be, és 40-50 dkg-os adagokban tegyük a gépbe, és nyomjuk ki a tésztát a kiválasztott formákkal. Így egyszerre sok tésztát készíthetünk, különböző formában is. A géphez 7 féle kinyomólap tartozik és egy kolbásztöltő feltét.


Lisztkeverék: (1 dl-es bögrével mérve)
3 rész rizsliszt
3 rész kukoricakeményítő, vagy tápiókakeményítő
2 rész kölesliszt
1 rész kukoricaliszt
8 teáskanál guarliszt vagy xantánliszt (xantánliszttel lágyabb tésztát kapunk. A képeken a színeltérésből látszik, hogy különbség van a kétféle adalék használatánál. A sötétebb guarliszttel készült keverék, a világosabb a xantánliszttel készült. A guarlisztes jobban formázható.)

Ez a lisztkeverék használható kenyér sütéséhez is.

Gép használatát bemutató videó linkje. A videóban németül beszélnek, de érthető nyelvtudás nélkül is.

A tésztagépet legjobb áron beszerezni 2017. januárjában az Auchanban lehetett.

Képernyőfotó 2017-01-18 - 17.23.59.png

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése