2016. november 5., szombat

Gyökérkenyér - gluténmentes

fullsizeoutput_37e8.jpegGyökérkenyér - gluténmentes














Hozzávalók:

200 g Mester kenyérlisztkeverék
200 g Schär Universal Mix It lisztkeverék
1 evőkanál útifűmaghéj
2 evőkanál kukoricapehely
1 teáskanál gyümölcscukor
1 evőkanál só
2 evőkanál olaj
400 ml szobahőmérsékletű víz
1 cs Haas porélesztő
formázáshoz 3-5 evőkanál kukoricadara
kenéshez olaj
Tehetünk még hozzá egy-egy teáskanál fűszert, pl. fokhagymasó, bors, szárított paradicsom, olajbogyó stb.

Elkészítés:

Hőálló kelesztőtálat használunk a tészta összeállításához. A tálba mérjük a liszteket, hozzáadjuk először a sót és a cukrot, útfűmaghéjat, kukoricapehely, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a porélesztőt, ezzel is elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett (kanál, vagy fakanál) hozzáöntjük a vizet. Mikor nagyjából összeált a tészta, hozzáadjuk az olajat, finoman belekeverjük, de nem dagasztjuk, nem dolgozzuk ki a lisztcsomókat, csak nagyjából összeállítjuk a tésztát. A bekevert tésztát 45 C-os sütőbe tesszük kelni két órára.
Kelesztés után, szilikonos sütőlapra kukoricadarát szórunk, a tészta felét a szilikonos lapra szedjük, úgy hogy ne törjük össze a tésztában kialakult buborékokat, és a szilikonos lap segítségével, puhán, hengerré formázzuk. A hengert sütőpapíros tepsire emeljük, és ott a tepsiben két-háromszor megcsavarjuk.
Tetejét olajjal lekenjük, és 200 C-os sütőben, légkeveréssel 35-40 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.

fullsizeoutput_37e9.jpeg
1. A megkelt tészta felét kukoricadarával szórt szilikonlapra tesszük

fullsizeoutput_37eb.jpeg
2. A szilikonlap segítségével megformázzuk
fullsizeoutput_37ec.jpeg
3. A tepsire áthelyezzük, és itt két-háromszor megtekerjük a tésztát, lekenjük olajjal

fullsizeoutput_37ea.jpeg
4. Rácson hagyjuk kihűlni, és csak hidegen szeleteljük, különben nedves marad a belseje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése