2016. november 18., péntek

Burgonyás zsemle - gluténmentes, laktózmentes

burgzsem.jpgBurgonyás zsemle - gluténmentes, laktózmentes


















Hozzávalók:
250 g  rizsliszt
160 g  kukoricaliszt
4 evőkanál olaj vagy más zsiradék
1 csapott evőkanál teáskanál só + egy kevés a burgonya főzővizébe
1 evőkanál cukor
1 csomag Haas szárított élesztő
1 evőkanál őrölt lenmag
2 teáskanál guargumi (elhagyható)
2 teáskanál xantángumi (elhagyható)
400 ml víz (a burgonya főzővizét használjuk)
1 közepes méretű burgonya főzve
2 evőkanál szobahőmérsékletű laktózmentes tejföl

Egy közepes méretű burgonyát meghámozunk, kockákra vágjuk, megfőzzük a 400 ml vízzel. Ha burgonya megfőtt, leszűrjük, főzővizét felfogjuk. A burgonyát  áttörjük és hagyjuk kihűlni. A burgonya még forró főzővizével leforrázzuk a kukoricalisztet, villával elkeverjük, hogy mindenhol érje a nedvesség, kihűtjük.

A rizsliszthez adjuk a sót, cukrot, őrölt lenmagot, gurargumit, xantángumit (aki idegenkedik ezeknek a növényeknek az örleményétől, el is hagyhatja), és alaposan elkeverjük. Keverés után hozzáadjuk a porélesztőt.

A rizslisztes keverékhez adjuk a kihűlt, nedves kukoricalisztet, az áttört burgonyát, a 2 kanál tejfölt, és robotgéppel elkezdjük kidolgozni a tésztát. Folyamatosan adjuk hozzá a burgonya még megmaradt főzővizét, s ha úgy látjuk szükséges, még sima vizet. Összesen körülbelül 400 ml folyadékot igényel a tészta. Látni kell az állagán igényel-e még vizet, nokedli-sűrűségűnek kell lennie. Ha a tészta összeállt, keverés közben hozzáadjuk a 4 evőkanál olajat, és tovább dagasztjuk 2 percig.

Dagasztás után, vizes kézzel zsemléket formázunk a tésztából és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. 50 C-ra melegített sütőben, 35 percig kelesztjük. Kelesztés végén a zsemlék tetejét lekenjük olajjal, a sütőtt 200 C-ra állítjuk, és 40 perc alatt készre sütjük. A zsemléket rácsra téve hűtjük ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése