2016. április 26., kedd

Száraztészta - gluténmentes

IMG_3937.JPGRizslisztes gluténmentes száraztészta















Hozzávalók:
105 g  rizsliszt
1 tojás
51 g víz
5 g zselatin (gluténmentes)                               
1 evőkanál só a főzővízbe

Egy lábasban vizet forralunk a gőzfürdőhöz. A zselatint egy tálkában az 51 g vízzel elkeverjük, és addig hagyjuk duzzadni, míg a lábasban a víz felforrt. Ha a víz forr, a zselatinos tálat ráhelyezzük a fazékra, és vízgőz felett, addig kavargatjuk, amíg feloldódik. Vigyázzunk, mert nem szabad forrnia, éppen addig kell a vízgőz felett hagyni, míg a zselatin csomómentesen fel nem oldódott. A lisztet egy kis tálban tesszük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe a mélyedésbe öntjük a feloldott zselatint, kicsit összekavarjuk majd ráütjük a tojást, ízlés szerint sózzuk. Összegyúrjuk, majd körülbelül fél órát zacskóba csomagolva pihentetjük.
Pihentetés után, rizsliszttel vagy kukoricaliszttel szórt deszkán újra átgyúrjuk. Ha úgy érezzük ragad, akkor kevés rizslisztet vagy kukoricalisztet adunk hozzá. Ha törik, akkor kezünket benedvesítve gyúrjuk, így éppen annyi nedvesség kerül a tésztába, amennyi szükséges, nem fogjuk felvizezni.
A deszkát megszórjuk kevés rizsliszttel vagy kukoricaliszttel, ráhelyezzük a tésztát, a tetejét is megszórjuk enyhén lisztezzük, és sodrófával kinyújtjuk, majd tetszés szerinti formára vágjuk. Szokás szerint, enyhén sós vízben főzzük. A tészta kiszárítva később is felhasználható.
Ha dupla mennyiségből akarjuk elkészíteni a tésztát, figyeljünk arra, hogy a zselatinhoz nem szükséges dupla mennyiségű víz, körülbelül egy evőkanállal kell csak több.

Az eddigi legjobb állagú tésztát ilyen arányokkal készítettem:
400 g rizsliszt
200 g kukoricaliszt
200 g tápiókakeményítő
20 g gluténmentes zselatin
8 db tojás

Ezzel a zselatinos eljárással (nekem a porcukorból készített fondant adta az ötletet hozzá) bármilyen lisztből készíthetünk száraztésztát. Kedvünk és ízlésünk szerint kísérletezhetünk, elég csak az arányokra figyelni. 10 dkg liszthez 1 tojást, 5 dkg zselatint (+ víz) kell venni. Mivel a zselatint általában 20 g-os kiszerelésben árulják, ezért célszerű egyszerre 80 dkg lisztet, 8 tojással, 20 g zselatinnal és az ehhez szükséges kb. 100 ml vízzel begyúrni. A rizslisztet én fele-fele arányban keverni szoktam kukoricaliszttel, mert így szép színe lesz a tésztának és az íze is lágyabb, mint a csak rizslisztesnek. Persze bármilyen lisztet használhatunk, mert a zselatin össze fogja fogni a tésztát.
Az elkészült tészta kiszárítható, később is felhasználható. Lehetőleg jól szellőző helyen, papírzacskóban tároljuk.

IMG_3936.JPGIMG_3938.JPG
Húsdarálóval spagettitésztát is készíthetünk belőle:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése