2016. április 26., kedd

Bagett - gluténmentes

Bagett rizslisztből és kukoricalisztből - gluténmentes

A képen kukoricalisztes máz van a bagetten
            






















                                    
Száraz hozzávalók:
0,5 csésze (cup) kukoricaliszt
0,5 csésze rizsliszt
1 csésze burgonyakeményítő
1 csésze kukoricakeményítő
2 csapott teáskanál só
2 csapott teáskanál cukor
1 teáskanál xantángumi
1 teáskanál guargumi
1 tasak porélesztő (7 g-os)


Nedves hozzávalók:
2 evőkanál kókuszzsír vagy olaj
2 db tojásfehérje
1 evőkanál ecet (jó a sima ecet is)
1,5 csésze víz + egy kevés ha szükséges

Kukoricamáz a tetejére:
30 ml víz
1 teáskanál porélesztő
6 kanál kukoricaliszt
A máz hozzávalóit, a kenyér formába helyezését követően, elkeverjük, és 15 percig kelni hagyjuk, majd a kenyér kelésének 45. percében szilikonecsettel a kenyérre kenjük, és a kenyeret a teljes kelesztési idő végéig kelni hagyjuk.

Elkészítés: Az összes szárazanyagot, az élesztővel együtt keverőtálba mérjük, majd habverővel alaposan átkeverjük, hogy ne legyen csomós. Hozzáadjuk az összes nedves hozzávalót: kókuszzsírt, tojásfehérjét, ecetet, vizet. Elindítjuk a dagasztógépet, én a krémkeverőlapátot használtam, és 5 percig dagasztjuk, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá (a tésztának sűrű kenőcsös legyen az állaga). A tésztát 30 percig a keverőtálban pihentetjük 40 C-os sütőben, vagy meleg helyen. Pihentetés után,  egy rizs/kukoricaliszttel szórt szilikonlap segítségével formázzuk, kettéosztjuk, majd hengert formázunk a darabokból szilikonlappal, majd lesöpörjük a felesleges lisztet, és a bagettsütőformába helyezzük a tésztát. Újabb 30 percig pihentetjük, de a kelés félidejénél, (15 percnél) felkenjük a kukoricamázat.
Pihentetés után bevágásokat metszünk a bagetteken, és lekenjük kókuszzsírral vagy olajjal, majd 200 C-os, előmelegített, gőzös sütőtérben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nincs gőzölős sütőnk, akkor 1,5 dl forró vizet teszünk egy tálba és a sütőbe helyezzük. A kész bagetteket formában hagyjuk 10 percig pihenni, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.


gmk1.jpggmk2.jpggmk3.jpggmk4.jpggmk5.jpg
gmk6.jpg
A képen rizsliszttel készült máz van a bagetten


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése