2017. április 17., hétfő

Tökmaglisztes gluténmentes kenyér

IMG_5129.JPGTökmaglisztes kenyér - gluténmentes






















Hozzávalók: (púpozott evőkanál)
18 evőkanál rizsliszt
8 evőkanál kukoricaliszt
6 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál burgonyakeményítő
2 evőkanál őrölt lenmag
2 evőkanál tökmagliszt
2 evőkanál bambuszrost
2 evőkanál só
2 evőkanál lékötő (elhagyható)
4 teáskanál aszkorbinsav
1 liter kézmeleg víz
2 evőkanál olaj

kovászhoz:
2 evőkanál útifűmaghéj
2 evőkanál cukor
2 csomag szárított élesztő + a vízből 150-200 ml

Először a kovászt készítjük el. Az útifűmaghéjat elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az élesztőt, és felöntjük 150-200 ml vízzel. Elkeverjük, és 50 C-os sütőtérbe, (vagy egyenletes meleg helyre) tesszük kelni 15 percre. Duplájára kell emelkednie, és kocsonyás, zselés állagúnak lennie.
Amíg az élesztő kel, tálba mérjük a többi száraz hozzávalót, majd a közepébe készített mélyedésbe szedjük a megkelt élesztőt, felöntjük a maradék vízzel és robotgép dagasztókarjával elkezdjük kidolgozni a tésztát. Mikor már összeállt, hozzáadjuk az olajat, és kidagasztjuk. Sütőpapírral bélelt sütőedénybe szedjük (én fedeles cserépedényt használok, de jó a jénai tál, vagy lábas is) és 50 C-os sütőtérben 35-40 percig kelesztjük.
A kelesztési idő végén tetejét vékonyan lekenjük olajjal, majd lefedjük az edényt. A sütőt 180 C-ra állítjuk légkeverésre, és 35 percig lefedve sütjük. 35 perc után levesszük a fedőt és további 20 percig sütjük. Ez után kivesszük a sütőtálból a kenyeret és áttesszük egy pizzasütőlapra, vagy bármilyen alul lyukacsos sütőlapra és további 20-30 percig sütjük.
Ha a kenyérbe szúrt hurkapálcára már nem tapad tészta, elzárhatjuk a sütőt és kitehetjük egy rácsra hűlni a kenyeret. Teljes kihülés után szeleteljük.
A kenyér 3-4 nap múlva is fogyasztható, nem lesz száraz sem kőkemény.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése