Hozzávalók:
300 g rizsliszt
70 g kukoricaliszt
20 g kukoricapehely
80 g burgonyakeményítő
35 g burgonyapehely
50 g porcukor
1 teáskanál só
50 g zsiradék (én olajat használtam)
1 evőkanál darált lenmag + kevés víz
1 csomag Haas élesztő
kb. 150 g olvasztott laktózmentes vaj, vagy növényi margarin, a hajtogatáshoz
kevés laktózmentes tejszín (víz, vagy magtej) a kakaópor alá
ízlés szerinti mennyiségű cukrozott kakaópor
Az egy evőkanál zselatint 3-4 evőkanál vízbe áztatjuk, megvárjuk, míg kocsonyássá válik.
A rizslisztet, kukoricalisztet, kukoricapelyhet, burgonyakeményítőt, burgonyapelyhet, porcukrot, sót tálba mérjük, elkeverjük. Hozzáadjuk a porélesztőt, ismét elkeverjük. (Azért kell az élesztőt így a tésztába tenni, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik cukorral vagy sóval, nem fog felfutni, ezért a liszthez adott cukrot és sót előbb mindig el kell keverni, csak utána mehet bele az élesztő.) Hozzáadjuk az olajat és a megkocsonyásodott lenmagot, a tejet. Dagasztógéppel kidolgozzuk a tésztát. Ha úgy látjuk, hogy a tészta nem áll össze, kevés tejet adhatunk hozzá.
Ha a tészta összeállt, lisztezett deszkára borítjuk (pl. rizsliszt) és összegyúrjuk, nyújtjuk. A tészta tetejét olvasztott vajjal vékonyan lekenjük, majd félbehajtjuk. Óvatosan sodrófával kicsit nyújtunk rajta, lehetőleg úgy, hogy a vaj ne folyjon ki a tésztából. A tészta tetejét ismét vajjal kenjük, majd másodszor a rajz szerint hajtogatjuk. A hajtogatott tésztát 30 percig hűtőbe tesszük, hogy a vaj megkössön. 30 perc után lisztezett deszkán kinyújtjuk, tetejét vékonyan megkenjük laktózmentes tejszínnel, vagy vízzel, erre szitáljuk rá a cukrozott kakaóport.
A tésztát nem túl szorosan, de nem is lazán feltekerjük, és szeletekre vágjuk. A szeleteket sütőpapíros tepsire tesszük, kezünkkel lelapítjuk. A tepsit 50 C-os sütőbe tesszük, és 30 percig kelesztjük a tésztát. Kelesztés után a csigákat meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal, majd 180 C-os sütőben, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Tészta hajtogatása másodszor:
1. a tésztát kinyújtjuk
2. olvasztott vajjal lekenjük
3. hajtogatjuk, majd 30 percig hűtőben pihentetjük
4. pihentetés után kinyújtjuk, tetejét tejszínnel kenjük
5. rászitáljuk a cukrozott kakaót
6. feltekerjük, és 16 egyenlő részre vágjuk
7. sütőpapíros tepsire téve 30 percig kelesztjük 50 C-os sütőtérben
8. a megkelt csigákat olvasztott vajjal locsoljuk
9. a megsült csigákat porcukorral szórjuk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése