2017. november 28., kedd

Kenyér rizslisztből - gluténmentes

Kenyér rizslisztből - gluténmentes
(Új tapasztalat: kukoricaliszttel is működik)













Kovász:
1 evőkanál útifűmaghéj
1 evőkanál cukor
1 csomag porélesztő
100 ml víz

Kenyérhez:
1 kg rizsliszt
1 dl puffasztott amaránt
½ dl bambuszrost
1 dl kölespehely
½ dl burgonyapehely
½ dl xantánliszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál só
2 evőkanál útifűmaghéj
1 evőkanál ecet
2 evőkanál olaj
900 ml víz (esetleg + 100 ml, ha igényli a tészta)
1 tojás (vagy 1 dl csicseriborsó-liszt)

(A méréshez ikeás mérőeszközt használtam)

Egy evőkanál útifűmaghéjat elkeverünk egy evőkanál cukorral, hozzáadjuk a porélesztőt, felöntjük 100 ml kézmeleg vízzel, és 50 C-or sütőben 17 perc alatt felfuttatjuk.
Míg az élesztő felfut kimérjük a többi hozzávalót.
Egy keverőtálba mérjük a rizslisztet, 2 evőkanál útifűmaghéjat, bambuszrostot, puffasztott amarántot, köles-, és burgonyapelyhet, sót, xantánlisztet, sütőport.
Ha az élesztőnk felfutott, minden hozzávalót összegyúrunk, vagy dagasztógéppel keverjük.  A tésztánk gyúrható, formázható állagú lesz. Vizes/olajos kézzel formázzuk, elsimítjuk, és vágásokat készítünk rá. A megformázott kenyeret lyukacsos sütőformára tesszük, például pizzasütő, és 50 C-os sütőbe tesszük 60 percig kelni. (ha van időm, akkor másfél óráig is hagyom kelni) A kelesztési idő lejártakor tetejét megkenjük vékonyan olajjal, és 180 C-os sütőben 55-60 percig légkeverséssel sütjük. A kész kenyeret rácsra téve kihűtjük.
A sok rizslisztet tartalmazó kenyér belezete mindig nedvesebb és tömörebb lesz, mint a lisztkeverékes változatoké, de ebben az esetben ez nem annyira zavaró, mert a hozzáadott rostok jól felszívják a nedvességet és puhává teszik a kenyeret. A kenyér másnap és harmadnap is finom, jól szeletelhető, nem lesz belőle kőtömb.
A lenti táblázatban a hozzávalók grammban mérve is meg vannak adva.

Másfél órás kelesztés után, sütés előtt
Belezete

A kenyeret elkészítettem kukoricalisztes változatban is. Kukoricalisztettel is tökéletesen működik. A kukoricalisztes változathoz adtam 30 g őrölt lenmagot is. 2017. decemberi árakon számolva így egy 2 kg-os kenyér ára 898 forint. Tehát egy kiló ízletes kenyeret tudunk sütni 449 forintból.











kelesztés után










Felvágva









Rizslisztes és a kukoricalisztes változatok kalkulációja 2017. decemberi árakkal számolva. Az elkészült kenyer 2 kg 26 dkg.

Rizsliszttel:

Kukoricaliszttel:










Másoknak így sikerült:



3 megjegyzés: